Prirodna sredstva za čistu kuhinju



Za kuhinju nisu vam potrebna kemijska sredstva koja će vam nagristi ruke i natjerati vas na kašalj, čak i ako se borite s upornim masnim mrljama.
Ako su se u pećnici nataložile tvrdokorne mrlje, samo je zagrijte na laganu temperaturu i iscijedite na mrlju malo - kečapa. Istrljajte spužvicom i nakon pet minuta samo obrišite. Masne mrlje na štednjaku, u mikrovalnoj ili na pločicama čista vruća voda očistit će bolje od kupovnih sredstava. 

Jednostavno ih prebrišite nekoliko puta krpom namočenom u vruću vodu. Za jako ljepljive masne mrlje pomiješajte malo sode bikarbone s vrućom vodom dok ne dobijete gustu pastu pa njome dobro istrljajte masno mjesto i isperite. Masnoću koja se nakuplja u odvodima možete ukloniti pićima od kole (okvir dolje lijevo) ili kombinacijom sode bikarbone i octa. U odvod uspite 3-4 žličice sode bikarbone i ulijte ocat. Ostavite da odstoji pa pustite vruću vodu da ispere odvod. Kromiranim predmetima i predmetima od inoksa vratite sjaj trljajući ih mekom krpicom namočenom u ocat.

Pića od Cole čiste odvode

Piće od kole ulijte u odvod i pričekajte da prestanu šuškati mjehurići. Pustite jak mlaz tople vode i fosforna kiselina potjerat će masnoću kroz odvod. Pićima od kole možete oprati i vjetrobranska stakla na automobilu.

Sol protiv hrđe

Spužvicom umočenom u sol očistite šalice od kave i posudu u kojoj ste kuhali kavu i stakleno posuđe. Bit će sjajnije nego oprano u perilici. Prljavu kuhinjsku spužvicu preko noći namočite u litri vode s pola šalice soli. U željeznoj tavi koju je “napala” hrđa prokuhajte vodu s pola šalice soli pa stružite žičanom četkom. Zatim osušite i premažite s malo biljnog ulja.

Pasta za zube i zid je čist

Prljave zidove najbolje ćete očistiti pastom za zube (neka bude baš pasta, ne gel). Istisnite pastu na mrlje, malo izribajte krpom ili četkom pa isperite vodom. Pasta je odlična i protiv oporih mirisa u bocama koje su dugo stajale. Dobra je i za ribanje unutrašnjosti dječjih bočica.

Limunov sok tjera muhe i žohare

Natopite krpu u limunov sok i ostavite je u hladnjaku nekoliko sati da upije mirise. Mramorne ploče čistite polovicom limuna namočenom u sol. Limunovim sokom natrljajte mjesta gdje se skupljaju insekti i mravi, a pranje poda vodom u koju ste iscijedili limun otjerat će muhe i žohare.

Alkohol tjera vinske mušice i dezinficira

Zdjelu s voćem prebrišite izvana alkoholom da ga ne napadaju voćne mušice. Prljave roletne i žaluzine očistite krpom namočenom u alkohol koji se koristi za dezinfekciju. 

Želite li spriječiti zamrzavanje prozora zimi, obrišite ih vodom u koju ste dodali alkohol (pola šalice na litru vode). 

Soda upija jak miris češnjaka

Miris češnjaka ili luka najlakše ćete skinuti s ruku ako ih istrljate sodom bikarbonom. Ako želite pojačati efikasnost deterdženta za posuđe, dodajte mu dvije žličice sode bikarbone. U lončiću za kavu povremeno zakuhajte vodu s malo sode bikarbone da biste iskuhali ostatke kave.

Boraksom protiv plijesni i bakterija

Uspite po dvije žličice boraksa i sode bikarbone u bočicu od deterdženta te napunite vodom. Tako ste dobili odličan deterdžent za upotrebu u kuhinji. Svakih nekoliko tjedana isperite kantu od smeća s nekoliko žlica boraksa, ostavite da odstoji i isperite vodom.