Savjeti u domaćinstvu


Pržite li piletinu na masti, ona neće prskati ako u mast stavite malo brašna ili soli


Kad pečete pile, korica će izgledati ljepše ako na vrh pileta čačkalicom pričvrstite komad smrznutog maslaca.


Ako uz pile pečete krumpir, bit će ukusniji i imat će ljepšu boju, ako ih prije pečenja uvaljate u malo brašna.


Kad kuhate krumpir, izbodite one veće čačkalicom, kako bi bili kuhani u isto vrijeme kad i mali.


Tijesto sa kvascem brže će se dići ako posudu s tijestom stavite u drugu, veću posudu u kojoj je topla voda.


Listiće peršina dodajte jelu tek kad je gotovo ili prije serviranja. Tako će se u njemu sačuvati vitamini koji se uništavaju termičkom obradom, a i izgledat će primamljivije.


Želite li lako odvojiti bjelanjak od žumanjka, razbijte jaje iznad lijevka za tekućinu. Bjelanjak će proći, a žumanjak će ostati u lijevku.


Ako vam je pukla ljuska na jajetu koje želite skuhati, onda pukotinu dobro natopite limunovim sokom i stavite u hladnu vodu da se kuha.


Dobar savjet za brzo pravljenje snijega od bjelanjaka je da, prije nego što počnete lupati snijeg, nakapate nekoliko kapi limuna,


Ukoliko želite pohati meso, a nemate jaja, dovoljno je uzeti fino kukuruzno brašno!


Svježe lignje traju samo 2 dana! Prilikom kupovine liganja obratite pozornost da imaju čvrsto tijelo bijele boje s tankom, crvenkastom kožicom i tamnim pjegama, izbočene, prozirne oči i ugodan miris. Svježe lignje moraju se potrošiti u roku 2 dana.


Krumpir salata je ukusnija s vodom! Krumpir salata zahtijeva mnogo octa i ulja. Kako ne bi ostala suha i kako bi bila dovoljno kisela i masna, treba dodati vruće vode u ocat i ulje te preliti krumpir dok je još vruć. Na četvrt kg krumpira dodajte jušnu žlicu octa, dvije žlice ulja i 4-5 jušnih žlica vode. Potom dodajte luk narezan na ploške i dobro promiješajte!


Miris češnjaka na rukama uklonit ćete tako što ćete ruke istrljati peršinom.

Miris crvenog luka uklanja celer ili talog kave. Ako ste očistili veliku količinu luka i spomenuta sredstva ne pomažu, operite ruke otopinom amonijaka, a zatim limunovim sokom.