Pranje stakla

Kad perete stakla, izbjegavajte velike promjene u temperaturi. Hladne čaše se ne smiju prati u vrućoj vodi jer će popucati. Skupocjeno staklo perite blagim deterdžentom. Isperite ga u čistoj toploj vodi i pustite da se osuši na mekanoj tkanini ili ga obrišite lanenom krpom. Antikne staklene predmete ne bi se uopće smjelo prati. Pozlaćeni i posrebreni ukrasi bi mogli nestati ako staklo namačete ili ako je voda pretopla. Ureze na kristalu očistite mekom četkicom, a nakon toga ih pažljivo operite toplom vodom. Vatrostalno staklo se može čistiti bilo kojim sredstvom. Možete ga čak istrljati čeličnom vunom a da se ne ošteti.
Za uklanjanje mrlja ili kamenca na staklu, vazama, vrčevima i bocama, u posudu stavite žlicu ili dvije amonijaka i dolijte vodu. Nakon nekoliko sati operite i isperite ove posude čistom vodom. Ovim postupkom uklanjaju se također i veće naslage kamenca. Umjesto amonijaka ua uklanjanje mrlja možete posudu napuniti vodom u koju ćete dodati octa i čaja u listićima.
Boce od mlijeka isperite u hladnoj vodi čim se isprazne, kako se ostatak mlijeka nebi osušio na stijenkama boce.
Za pranje kristalnih boca nemojte upotrijebiti deterdžent, jer ih nećete moći isprati. Naslage kamenaca se mogu ukloniti vodom i zdrobljenim ljuskama od jaja.
Također su djelotvorni:
- ribani sirovi krumpir s malo octa
- sačma
- pijesak
- gorušičino sjeme
Nakon ispiranja kristalnih boca napunite bocu do ruba hladnom vodom. Zatim je brzo okrenite i pustite da hladna voda iz slavine curi po vanjskom dnu boce. Iz boce će isteći sva voda, a ostatak će ispariti.