Pranje porculanskog pribora

Pranje porculanskog pribora

Porculan koji ste upotrijebili za jela od jaja, odmah isperite hladnom vodom a tek onda ga operite. Djelovanjem tople vode bi se ostaci jaja zalijepili na tanjur.

Mrlje od čaja i kave na šalicama i vrčevima istrljajte vlažnom krpom, umočenom u sodu bikarbonu.

Moderno posuđe otporno na pranje u stroju, kao i posuđe za pečenje, neće se oštetiti toplom vodom ili namakanjem.

Vrijedne stare predmete od porculana perite ručno u toploj, nikako ne vrućoj vodi. Operite ih odmah jer ih razni začini mogu oštetiti.

Nemojte namakati posuđe s pozlatom ili ukrasima od zlata. Namakanjima se caklina može oštetiti.

Nemojte prati niti ispirati porculan i glazirane posude za kuhanje u vrućoj vodi, jer mogu nastati sitne pukotine po cijeloj površini predmeta.

Porculan treba pažljivo slagati u stroj, jer je vanjsko dno često nepocakljeno i može oštetiti predmet na kojem stoji.

Glazirane posude za kuhanje se mogu prati ručno u toploj vodi s blagim deterdžentom ili sapunom