Mali savjeti u kućanstvu #3

 
Pržite li piletinu na masti, ona neće prskati ako u mast stavite malo brašna ili soli
 
Kad pečete pile, korica će izgledati ljepše ako na vrh pileta čačkalicom pričvrstite komad smrznutog maslaca.
 
Ako uz pile pečete krumpir, bit će ukusniji i imat će ljepšu boju, ako ih prije pečenja uvaljate u malo brašna.
 
Kad kuhate krumpir, izbodite one veće čačkalicom, kako bi bili kuhani u isto vrijeme kad i mali.
Tijesto sa kvascem brže će se dići ako posudu s tijestom stavite u drugu, veću posudu u kojoj je topla voda.
 
Listiće peršina dodajte jelu tek kad je gotovo ili prije serviranja. Tako će se u njemu sačuvati vitamini koji se uništavaju termičkom obradom, a i izgledat će primamljivije.
 
Želite li lako odvojiti bjelanjak od žumanjka, razbijte jaje iznad lijevka za tekućinu. Bjelanjak će proći, a žumanjak će ostati u lijevku.
 
Talog kave dobar je za biljke.
Umjesto da ga bacate, uporabite ga kao izvrsno gnojivo. Talog kave će nahraniti tlo mineralima i pospješiti rast biljke, a i otjerat će nepoželjne kukce.
 
Limun nikad ne omatajte u aluminijsku foliju.
Vrlo kisela ili slana hrana, kao što su limun, grejp, kečap i kiseli krastavci, ubrzava oksidaciju aluminija i doslovno može “progristi” aluminijsku foliju ako je dulje vrijeme izložena djelovanju kiseline iz hrane. Oštećena folija tada može promijeniti okus hrane i postati opasna po zdravlje. Ako u foliju želite umotati hranu koja sadrži kiselinu, najprije je prekrijte ili umotajte s jednim ili dva sloja plastične folije ili masnoga papira kako biste spriječili da nagrizajuća kiselina dođe u dodir s folijom.
 
Tekućinu i hranu pohranjenu u hladnjaku poklopite ili obložite papirom. Nepoklopljena tekućina u šalici ili zdjeli, ili neomotana hrana otpuštaju vlagu – namirnice se suše, a kompresor vašeg hladnjaka teže radi.
 
Daska za rezanje- umjesto plastične uvijek se odlučite za drvenu dasku za rezanje. Neće oštećivati oštricu noža a ni mali komadići plastike neće završiti u povrću.
 
Osim toga plastične daske skupljač su bakterija. Na drvenim, posebno ako je drvo starije, bakterije se prirodnim putem uništavaju.