Odlični načini primjene octa u kućanstvu



Police s deterdžentima prepune su proizvoda za čišćenje što otežava izbor pri kupnji, ali i povećava razočaranje kad sredstvo za koje se odlučimo ne ispuni obećanje proizvođača prilikom čišćenja. Kemikalije koje nam se nude pune su štetnih tvari, skupe su i imaju vrlo upitnu djelotvornost, dok nam je s druge strane uvijek na raspolaganju znatno povoljnija i praktičnija alternativa - ocat.

Bijeli ocat poznat je kao univerzalno sredstvo za čišćenje i može se koristiti za najrazličitije oblike prljavštine, među kojima ističemo:

Sudoper
Otopite 170 g soda bikarbone u šalici vrućeg octa, polijte po sudoperu i ostavite da stoji 5 minuta, nakon toga isperite vodom i sudoper će se sjajiti kao nov.

Kante za smeće
Zamrznite ocat poput kockica leda, zatim ih uz malo vode otopite u kanti za smeće i riješit ćete se neugodnog smrada iz kante.

Radne površine
Umjesto kemikalija i raznih sprejeva, površine u kuhinji počistite krpom namočenom u ocat. Ocat možete uliti i u bočicu koja ima sprej što će vam olakšati njegovu primjenu.

Hladnjak
Mješavinom koja se sastoji od jednakog omjera vode i octa isperite unutrašnjost hladnjaka

Perilica za suđe
Riješite se nakupina deterdženta i sapuna tako da jednom mjesečno, šalicu octa stavite u spremnik za prašak te uključite praznu perilicu.

Štednjak
Izravno na masne mrlje utrljajte malo octa te ostavite da djeluje 15 minuta i obrišite suhom krpom.

Šalice
Riješite se tragova čaja i kave u šalicama na način da mješavinu octa i soli nježno utrljate preko mrlja.

Posuđe
Lonci će izgledati kao novi ako u njima zakuhate jednaki omjer vode i octa.

Naljepnice i etikete
Lakše se mogu ukloniti kada se prethodno namažu octom. Ostavite da odstoje preko noći i lako ćete ih skinuti.

Glava tuša
U vrećicu pomiješajte šalicu octa i 80 grama soda bikarbone te u nju umočite glavu tuša. Ostavite da djeluje sat vremena te glavu isperite vodom.

WC školjka
Prije spavanja u WC školjku ulijte dvije 2 šalice octa i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro jednostavno pustite vodu i školjka će biti čista.

Dezinfekcija
Drvene daske za rezanje pune su bakterija, a praktično sredstvo za dezinfekciju je upravo ocat.

Izvor: (DobreVijesti.info/MetroPortal.hr)