Mali savjeti u kućanstvu


Čišćenje mikrovalne

U posudu stavite vode i limun isječen na kriške. Stavite to u mikrovalnu i upalite na 15 min. Limun i voda će isparavati i na taj način ostaviti lijep miris u mikrovalnoj, a prljavština će se napariti i potrebno je samo preći krpom po njoj.

Održite cvijeće što dulje svježim!

Produžite svježinu rezanom cvijeću tako da stavite u vodu bakreni novčić, komadić ugljena ili malo soli. Svježinu ćete održati odstranite li prije donje listove koji bi trunuli u vodi te redovitim mijenjanjem vode i podrezivanjem stabljike cvijeća.

Glačalo

Okorjele mrlje na glačalu možete očistiti novinskim papirom i biljnim uljem. Novinski papir presavijte i namočite uljem. Prieđite zagrijanim glačalom po papiru, a nakon toga prijeđite glačalom po čistom, nenauljenom papiru i mrlje će nestati.

Meso za roštilj

Na roštilj nije preporučljivo stavljati meso netom izvađeno iz hladnjaka, jer bi moglo iznutra ostati hladno. Najbolje je da je sobne temperature. Prije pečenja meso mora biti suho i dobro ga je premazati uljem. Soliti i papriti treba tek kad je već gotovo, ispečeno, jer sol izvlači vlagu, pa će iz mesa iscuriti sok, dok zapečen papar ima neugodan okus.

Čišćenje kuhinjskih krpa

Masnoća sa kuhinjskih krpa i tvrdokorne mrlje bolje će se oprati ako ih preko noći natopite u vodi u koju dodate žličicu soda bikarbone. Slijedeći dan krpe iskuhajte na uobičajeni način ili operite u perilici i bit će kao nove.

Savjeti za čišćenje mrlja od crnog vina:

1. Ak je mrlja friška, dobro ju prekriti sa puno soli i ostaviti preko noći i drugo jutro iskefati. Sol upije sve

2. Može se staviti i pudera, i kasnije isčetkati

3. Dio na koji je palo vino staviti iznad proključale vode i ostaviti da para prolazi kroz taj dio robe dok vino potpuno ne ispari. Djeluje 100 %

4.Postoji stedstvo koje se zove:Wine Away....radi ko na reklamama....ali ne zna da li ga ima kod nas za kupit. Ali postoji internet shopping i nije skup, ali vrijedi svaku lipu


Mrlje od tinte odstranit ćete:

1 Staviti zaprljani dio pod tekuću vodu što duže dok mrlja ne počne blijediti. Staviti na mrlju tekući detergent i ponovo pod tekuću vodu. Ostatak mrlje isprati sa sokom od limuna i vodom.

2. Staviti papirnati ručnik ispod mrlje. Sprejem na bazi alkohola špricati po mrlji. Staviti papirnati ručnik da upije mrlju. Ponavljati dok ne nestane. Oprati u mašini kao i inače