Odstranjivači mrlja iz kućne radinostiOdstranjivači mrlja pripremljeni u kućnoj radinosti nisu agresivni, ali su vrlo efikasni u čišćenju mrlja s tepiha, presvlaka i zidova, a nanose se pomoću ručnika.Da biste pripravili moćne istjerivače mrlja, potrebni su vam deterdžent za pranje posuđa, ocat, amonijak i vodikov peroksid. Svaki od pripravaka najprije isprobajte na neupadljivom dijelu tkanine kako biste izbjegli neželjena iznenađenja.
 
Sredstva za čišćenje mrlja s presvlaka ili tepiha možete napraviti tako da pomiješate 1/4 žličice deterdženta za pranje posuđa i šalicu vode.
Mrlje će učinkovito ukloniti i mješavina bijelog octa i vode u omjeru 1:1, kao i mješavina žlice amonijaka i šalice vode ili žličice amonijaka pomiješane s pola šalice vodikova peroksida.
 
Blatne tragove na tepihu najprije pustite da se osuše, potom usisajte ostatke blata te na mrlju nanesite otopinu tople vode i sapuna za pranje posuđa. Ostatke sapunice uklonite vlažnim ručnikom te ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane.
Bijeli ocat kao pretpranje
Kad se blato osuši, iščetkajte ga te nanesite na mrlju nježni deterdžent i vodu. Trljajte da se zapjeni pa isperite. Blijede ostatke mrlje očistite mješavinom bijelog octa i vode u omjeru 1:1 te potom odjeću operite u perilici.

Vlažni ručnik briše mlijeko

Ako dijete prolije mlijeko na tepih, najprije upijte tekućinu ručnikom pa potom nanesite otopinu deterdženta za posuđe i tople vode. Vlažnim ručnikom isperite sapunicu. Ako je potrebno, ponovite postupak.
 
Jači od kečapa
 
Ostružite ostatke te nanesite otopinu tople vode i deterdženta za posuđe. Ako mrlja ne nestane, toplim vlažnim ručnikom nanesite otopinu amonijaka. Na mrlje od kečapa možete staviti i mješavinu otapala, a potom kapaljkom malo razrijeđenog octa.
 
Alkoholom na čokoladu
 
Na mrlju nanesite mješavinu od žlice deterdženta za rublje s enzimima i dvije šalice vode. Ostavite da djeluje 20 minuta te isperite. Mrlju na neperivoj tkanini istrljajte alkoholom te nakon deset minuta oprezno isperite u vodi s blagim deterdžentom.
 
Topla voda samo pogorša stanje
 
Na mrlju od krvi nanesite otopinu hladne vode i deterdženta za posuđe te potom vlažnim ručnikom uklonite sapunicu. Ako je mrlja još tu, vlažnim ručnikom nanesite otopinu amonijaka te potom otopinu s peroksidom i ostavite da stoji nekoliko sati. Kad mrlja nestane, nanesite još i otopinu octa.
 
Led skida i ljepilo
 
Ako vam mali umjetnik markerom, flomasterima i kredama u boji “ukrasi” zidove, škrabotine ćete najbezbolnije ukloniti deterdžentom za pranje posuđa i mekom, vlažnom spužvom koja neće oštetiti zidnu boju.
 
Da mrlje ne “narastu”, čistite ih od rubova prema sredini. Na mrlju od tinte na odjeći nanesite glicerin ili lak za kosu te je operite blagim deterdžentom s vrlo malo vode, nježno istrljajte da se zapjeni i isperite. Mrlje od akrilnih boja na odjeći istrljajte spužvom namočenom u otopinu tople vode i deterdženta za rublje. Kad boja omekša, sastružite je tupom stranom noža. Ponavljajte postupak sve dok ne odstranite sve ostatke boje te potom isperite tkaninu.
 
Ostatke ljepila i naljepnica te gume za žvakanje s tkanine ostružite tupom stranom noža. Da biste lakše odstranili ostatke žvakaće gume, najprije ih istrljajte kockicom leda. Na mrlju potom nanesite lubrikant, poput glicerina, ponovno ostružite ostatke te isperite tkaninu. Istrljajte je tekućim deterdžentu za posuđe i operite u perilici. Tragove ljepila na bazi vode uklonite mješavinom vode i deterdženta za posuđe, a superljepila acetonom, no oprez jer može oštetiti tkaninu. A ako vam se prolije jaje, najbrže ćete ga pokupiti ako po njemu pospete sol.
 
Voće se skida nožem i deterdžentom za posuđe
 
Sve krute ostatke voća sastružite s tkanine tupom stranom noža ili žlicom. Na mrlju potom nanesite otopinu tople vode i deterdženta za posuđe. Odstranite sapunicu vlažnim ručnikom, a ako je mrlja tvrdokorna, toplim vlažnim ručnikom nanesite na nju otopinu amonijaka.
 
Deterdžent s enzimima skida travu s tkanine
 
Na zamrljani dio tkanine četkicom za zube utrljajte otopinu bijelog octa i vode u omjeru 1:2 te ostavite da djeluje 15 minuta. Potom operite odjeću deterdžentom s enzimima koji razgrađuju proteine te istjeruju mrlje iz tkanine.
 
WD40 nije samo za podmazivanje
 
Odjeću umrljanu pastelama položite na papirnati ručnik licem prema dolje te poprskajte na mrlju WD40. Nakon pet minuta okrenite tkaninu i ponovno poprskajte WD40. Tkaninu potom isperite, a na mrlju utrljajte deterdžent za posuđe pa ponovno isperite.
 
Otopina octa uklanja tragove soka
 
Mrlju od sladoleda odmah isperite hladnom vodom, nanesite sredstvo za pretpranje i operite odjeću u deterdžentu s enzimima. Mrlju na neperivoj tkanini istrljajte alkoholom te nakon deset minuta isperite u hladnoj vodi. Mrlje od voćnog soka također isperite hladnom vodom. Kapaljkom nanesite mješavinu bijelog octa i vode u omjeru 1:2.