Glavica luka čisti noževe, dok ljuska boji jaja bez kemikalija

Luk pomaže u čišćenju hrđavih noževa i drvenih daski, a njime možete obogatiti svaki umak i napraviti finu francusku juhu s kolutićima luka.

Latinski naziv za luk u prijevodu znači “jedan”, “jedinstven”, a stari Egipćani smatrali su ga simbolom vječnog života i zakapali s mumijama. Iako je poznat po jakome mirisu koji ostavlja nakon jela, lukom učinkovito možete izvući zaostale mirise ribe, mesa i drugih namirnica snažne arome s drvenih daski. Namočite polovicu glavice luka i dobro utrljajte u dasku. Pri pripremi jela s lukom nemojte baciti ljusku. Sačuvajte je do Uskrsa te iskoristite kao prirodno i zdravo sredstvo za bojenje pisanica.

Ljuske crvenog luka treba prokuhati desetak minuta u vreloj vodi. Nakon toga dodajte žličicu octa i jaja da se skuhaju. Kako bi pisanice imale lijepe uzorke, naberite različitog cvijeća ili grančica te prije stavljanja u vodu s ljuskama položite ih na ljusku jajeta. Zatim “obucite” jaje u gazu, najlonku ili čarapu koju, prema potrebi, odrežite i čvrsto zavežite gumicom na krajevima. Na mjestu gdje se nalazio cvijet ostat će bijela slika. Kako bi bile još ljepše, pisanice namastite bijelim dijelom slanine.

Zahrđale noževe ne morate prati snažnim sredstvima protiv hrđe. Oštricu zabodite u glavicu luka, ostavite neko vrijeme da luk učini svoje pa je izribajte. Kako ne biste zaplakali tijekom rezanja luka, prethodno ga ostavite u hladnjaku sat vremena, a tek onda režite oštrim nožem. Komarci i mušice izbjegavaju miris luka, pa ih ljeti lako možete nadmudriti uključite li ga na jelovnik. Žvakanje peršina i bosiljka, suhih šljiva ili breskvi uklonit će oštar miris. Luk je koristan i kod pčelinjih uboda - oteklina će se smanjiti ako odmah stavite komad luka na kožu.

Iskoristite luk do kraja
  • Peršin, djetelina, grančice i livadno cvijeće daju lijepe uzorke pisanicama obojenim u vodi od ljuski luka


  • Narežite luk na kolutove, uvaljajte ih u smjesu brašna, jogurta, soli i začina te ispržite na ulju


  • Ostane li polovica luka nakon pripreme jela, nemojte je baciti - premažite prerezanu stranu maslace