Kako otkriti koliko je staro jaje iz trgovine




U velikim trgovačkim lancima, a i u manjim trgovinama možemo vidjeti velike police na kojima stoje desetci pa i stotinu paketa sa svježim jajima. Teško je povjerovati da se ta jaja mogu prodati u dva ili tri dana od kako su dostavljena sa farmi. Kako prepoznati koliko je "svježe" jaje staro?

U tomu pomaže mali trik za koji vam je potrebno par sekundi vremena, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema.

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek par sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.

Postupak:
  • Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.
Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje
  • Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potoni na samo dno i ostane ležati nepomično.
2. Tjedan dana staro jaje
  • Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.
3. Tri tjedna staro jaje
  • Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.
4. Staro jaje
  • Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode. Takvo jaje nesmije se konzumirati jer je opasno za probavu.
Možda Vas zanima: